Af naturvejleder Mads Ellegaard, Ishøj Naturcenter

Pludselig er det ikke bare stranden du går på, men midt i en kæmpe køkkenhave, hvor du gratis kan plukke og samle vilde planter sammen til fantastiske retter hjemme i køkkenet.

Langs de danske kyster, bugner det med spiselige planter, som man med stor glæde kan finde og bruge som ingredienser i sommerens mad. Mange kender sikkert de orange bær på havtornbuskene, der er så smækfyldte af sundhed, at et enkelt bær indeholder ligeså meget C-vitamin som en hel appelsin. Hyldens karakteristiske smag har mange sikkert også nydt i løbet af sommeren. Men hvor mange kender til Strandsennep med de fine lyslilla blomster, og som har en helt særlig salt sennepssmag, eller til den heftige strandkarse – hvis blade smager så stærkt, at den også kaldes for ”nordens wasabi”?

VILD MAD-appen og hjemmesiden
Både børn og voksne har stor glæde af at opleve på egen krop, hvordan naturens råvarer kan samles i ”indkøbskurven” og for at gøre det nemmere at finde og kende de enkelte planter, er der udviklet en fantastisk brugbar app og tilhørende hjemmeside VILD MAD. Det er et redskab der kan hjælpe med at finde de enkelte planter, lade sig inspirere af de mange spændende opskrifter og ikke mindst gå på opdagelse og udforske naturen, som lige pludselig er det største spisekammer du nogensinde har været i.

Strandurter:
Det ene øjeblik går man lige der hvor det opskyllede tang bliver overtaget af de varme sandklitter, og vader nærmest rundt på et grønt tæppe af planten ”strandarve”. Det er en plante der godt kan lide at vokse i det løse sand på strandbredden og ofte ses som lavtvoksende klynger af de små 5-15 cm høje planter. Strandarve er absolut fantastisk som en frisk erstatning for agurk i den hjemmelavede tzatziki. Det næste øjeblik står du i mad til knæene; det er den velsmagende strandmælde, som har brug for den næring, der er i det opskyllede tang. Knæk de øverste 10-15 cm. af planten, skyld dem, pensl med lidt rapsolie og så ellers 5-10 sek. på den rigtig varme grill. Så har du hjemmebragt garniture til kød og kartofler.

Tag selv ud og prøv
Ud over VILD MAD-appen som kombinerer sankelandskaber med råvarer og opskrifter, kan du også hente App’en ”Byhøst” eller ”Spisnaturen” som hjælp og inspiration.
Biblioteket har helt sikkert gode udlån – der er RIGTIG mange bøger om emnet, og så kan det være en god idé at tage en lille flok med ud og prøve jer frem. Bræk et stykke af blad eller blomster og kvas det mellem de forreste tænder – det får smagen frem. Knus dem mellem fingrene og duft. Til slut kan du se om du kan finde plante og opskriftsforslag på din app.

Velbekomme og rigtig god fornøjelse derude i det fri.

Sankeregler

Du må indsamle f.eks. nødder, urter, bær og svampe i begrænset omfang og til privat brug. Tommelfingerreglen er ”cirka en bæreposefuld” – eller som det hed i Jyske Lov: så meget, som man kan have i sin hat.

  • Skov: Du må samle overalt i offentligt ejede skove. I private skove må du
  • kun tage det med, du kan nå fra vej og sti, og kun fra kl. 6 til solnedgang.
  • Strand og strandeng: Du må samle overalt på strande og med kortvarige ophold til fods i strandenge hele døgnet
  • Grøftekanter, levende hegn, sø og vandløb: På offentlige, udyrkede arealer må du altid sanke, mens du på private, udyrkede arealer kun må sanke fra kl. 6 til solnedgang. Hvis området er privat, så spørg ejeren

Kilde: Naturstyrelsen