Når rapsen blomstrer, kommer de … siger en gammel huskeregel. Så derfor får en blomstrende rapsmark mig altid til at tænke på barndommens forårsfisketure med min morfar. For ”de” er hornfiskene – og selvom de første kommer før rapsens gule blomster sætter sit præg på landskabet, er det som regel mens blomstringen står på, at de er lettest at fange.
Børneegnet fiskeri
I min ungdom foregik fiskeriet efter hornfisk med et mærkeligt rig, med en krog bundet fast på et blink med et stykke nylonline på 5 -7 cm. Det havde en kedelig tendens til at filtre og jeg har ikke tal på de gange det også lykkedes at stikke mig på krogen, mens jeg prøvede at få den ud af næbbet på en sprællende fisk. I dag findes ”silkekrogen”, som grundlæggende er et bundt tynde silketråde bundet sammen til en tykkere tråd som man ganske enkelt binder efter et velegnet blink, der hvor krogen normalt skulle sidde. Fiskene slår til blinket med næbbet – og bliver viklet ind i silketrådene.
I modsætning til tidligere – hvor en stor del af fangsterne smuttede fordi krogen ikke sad ret godt fast i det hårde næb, bliver de fleste fisk hængene med silkekrogen. De kan stadig være bøvlede at få af, men med lidt øvelse går det fint – og man risikerer ikke at stikke sig på en krog.
Samtidig er hornfiskene hurtige og aggressive jægere, som tager stort set alt de kommer i nærheden af. De lader sig ikke skræmme af et halvdårligt kast, er til stede i stort tal og svømmer så tæt på land, at det ikke er nødvendigt at kaste særlig langt. Det kan faktisk heller ikke lade sig gøre at spole for hurtigt ind, så hvis man kan lære at kaste sin agn lidt ud i vandet, er muligheden for fangst bestemt til stede.
Det meste grej kan bruges, men let grej er nemmest at håndtere for børn og begyndere – og giver den sjoveste fight. Et ”billigt” sæt fanger lige så godt som de dyre, men jeg vil altid anbefale, at man allierer sig med en erfaren fisker, inden man køber grej. Eller finder en specialforretning, hvor man kan få kvalificeret rådgivning. Det vil jo være synd, hvis en fisketur bliver ødelagt af grej, som ikke fungerer eller er pengene værd.
Selve teknikken findes der flere instruktionsvideoer, som beskriver. De kan findes gratis på nettet. I serien ”Fiskeguiden” (som er udgivet af Danmarks sportsfiskerforbund) findes også en video om fiskeri efter hornfisk. Den er frit tilgængelig på youtube.
For god ordens skyld skal det nævnes, at alle mellem 18 og 67 år, der fisker med håndredskaber (fiskestænger) skal have et gyldigt fisketegn. Det kan man få på fisketegn.dk, hvor man også kan læse om de øvrige (men ret få) regler, som man skal overholde når man fisker.
Knæk og bræk derude!
Naturvejleder Bo Grouleff Hansen / Børnehuset Jennumparken