Menu
120 glade udeskolefolk fra hele landet samledes 1. og 2. oktober på Kattinge Værk ved Roskilde Fjord for at diskutere og afprøve ideer til, hvordan udeskole kan bruges som metode i forhold til børns dannelse for en bæredygtig fremtid.
Mange naturvejledere var med på dagen – både som arrangører, workshop-holdere og deltagere.
Vil du vide mere om udeskole og verdensmål? På denne-liste finder du en oversigt over naturvejledere, som har meldt sig med særlig viden indenfor området, og som gerne vil hjælpe dig – hvad end du ønsker sparring omkring arbejdet med emnet eller tips til, hvordan du kommer igang.
Verdensmål i udeskolen
På konferencen kunne lærere, læreruddannere, pædagoger, naturvejledere og forskere afprøve, hvordan FN´s Verdensmål kan kobles til skolens fag via hands on aktiviteter ude i naturen.
I otte forskellige workshops kunne deltagerne blandt andet prøve kræfter med bæredygtigt håndværk, de kunne samle og undersøge tang som fremtidens bæredygtige fødevare, måle plastikindhold i maven på fisk og tage på rummission til Mars.
I andre workshops blev fremtidens fødevarer afprøvet med wokstegte ørkengræshopper. En klimaskov med 17 træer – et for hvert af FN´s Verdensmål blev plantet højt og flot på Kattinge Værks arealer. Der blev dissekeret og plukket ænder – og vildt som et bæredygtigt alternativ til slagtekød blev diskuteret.
Naturvejledere stod for mange af dagens workshops, hvor et eller flere verdensmål blev gjort håndgribelige. Ligestilling, Menneskerettigheder, Bæredygtigt byggeri, Klima, Livet i vand og på land – og der blev arbejdet med bæredygtig udvikling og innovation for fremtiden.
Fremtiden kalder på empati
Eftermiddagen stod på teori for friluftsfolket. Professor Steen Hildebrandt holdt et blændende oplæg om FN´s 17 Verdensmål og hvilke menneskelige kvaliteter vi må arbejde med i skolen for at danne vores børn til at gå aktivt, innovativt, empatisk og handlekompetent ind i en bæredygtig udvikling – i stedet for at blive handlingslammede.
Lyt til Steen Hildebrandts foredrag her.
Professor Peter Bentsen fortalte om de store forskningsprojekter omkring udeskole han har stået bag – og de kvaliteter man forskningsmæssigt kan se på udeskolebørns udvikling.
Og Henrik Gretoft fra København Kommunes afdeling for Bæredygtig udvikling fortalte om, hvordan man i København allerede er langt i arbejdet med at implementere FN´s Verdensmål i arbejdet med børn og unge.
Alt i alt en fantastisk dag – tak til alle der var med.
Konferencen var arrangeret i samarbejde mellem Naturvejledning Danmark, Nationalpark Skjoldungernes Land, UdeskoleNet og Københavns Kommune.