Svampesæsonen er ved at være ovre, men fortvivl ikke. Selv om vinteren er der svampe, der kan berige i køkkenet.

En af de sjovere er Judasøre. Du/I finder den let ved at kigge på gamle hyldetræer her i vinterhalvåret og så er den let at kende, der er ikke noget at tage fejl af. Den kan dog også findes på andre træer – især bøgegrene i skovbunden.

judasoere2

Hjemme i køkkenet er det en lidt anderledes svamp at arbejde med. Steg den ikke på en pande! Den hopper rundt som popkorn i parringsdans. Til gengæld er den fremragende i det asiatiske køkken. Skær den i tynde strimler, og brug den i hjemmelavede forårsruller, thaisupper eller wokretter. Smagen – ikke noget at skrive hjem om – men konsistensen er rigtig asiatisk 😉. Og så giver den jo lidt umami til retten.

Plukker du mange, så er det let at tørre. Gulvvarme eller en radiator er nok. Opbevares på glas til du skal bruge den og lægges i blød i 20 minutter. Så er den klar. Det samme gør svampen i øvrigt i naturen, bliver det fugtigt kan den live op igen og vokse videre.

judasoere3

Og hvorfor så det navn? Legenden fortæller, at da Judas forrådte Jesus, så gik han ud og hængte sig i et hyldetræ. Ifølge overleveringer flød tarme og indvolde ud over det hele! Men for at huske os på det forræderi, så vokser Judas ører ud på alle hyldetræer i hele verden.

God svampetur.

judasoere4

Tekst og fotos: Naturvejleder Leif H. Sørensen, Trente Mølle