Maj måned har ganske vist budt på et par kolde dage, men solen står så højt på himlen at dens stråler hurtigt får smeltet enhver tvivl om at foråret er godt undervejs – eller at sommeren venter lige om hjørnet.

Selvom min frokost ofte indtages udenfor – og som regel i selskab med nogle glade børn, kan man godt gå og glæde sig til hyggelige picnics eller lange sommeraftner i godt selskab. Men så er det godt man kan tage forskud på glæderne og finde nogle af de ting som SMAGER af forår.

Både ramsløg og skvalderkål er stadig til at finde i fremragende kvalitet, men to forårsingredienser har en meget kort sæson: Bøgeblade og manna (elmetræets små vingede nødder). Begge dele giver lige det ekstra forårspift i salaten eller i en sandwich. I salaten gør de sig godt sammen med din yndlings(hoved)salat og lidt parmesan samt nogle croutoner som modspil. Til en forårssandwich bruger jeg godt groft brød, som er smurt med en neutral flødeost, dækket med tyndt skårne agurker og krydret med salt og en smule peber. Herpå lægger man så enten friske bløde bøgeblade eller manna. Det kan godt være lidt svært at vurdere, hvor mange bøgeblade/manna der skal til, men min tommelfingerregel er, at laget skal være mindst lige så tykt som agurkeskiverne – og så må man bare prøve sig frem, hvad man selv kan lide. Øverst kommer en ny skive brød med et passende lag flødeost.

resized_20190430_111604_1119

Det bedste ved bøgeblade og manna er, at man næsten ikke kan forveksle dem med andre ting, selvom voksested og sort muligvis kan gøre en forskel. Jeg plukker aldrig noget til at spise langs kraftigt befærdede veje og baner – og jeg har engang, i videnskabens interesse, prøvet at bruge blade fra blodbøg … men dem syntes jeg ikke smagte særlig godt.

Får man mod på det, er brøndkarse og løgkarse også rigtig gode lige nu. De kan begge bruges som pift og pynt til alt fra rullepølse til ostemad. Er man mere til noget at drikke, er skovmærke også begyndt at kigge frem – og et par stængler i en liter æblemost, som får lov at trække et par timer i køleskabet, er både en rigtig maj-drik, men også en forsmag på hyldeblomstdrikken, der varsler sommerens indtog. Bemærk i øvrigt at skovmærke i lighed med hyldeblomster, kanel og en del andre urter, indeholder kumarin – og at fødevarestyrelsen anbefaler, at man ikke indtager store mængder kumarinholdige fødevarer over længere tid.

Og så lige den sædvanlige opsang. Spis kun ting, du er sikker på, hvad er – og gem noget til den næste, som kommer.

God appetit derude.

Naturvejleder Bo Grouleff Hansen / Børnehuset Jennumparken

resized_20190514_125349_4630