Af naturvejleder Mette Millner, Ishøj Naturcenter
Sommerferien har meldt sig på banen. Mange tager på spændende rejser til det store udland, men faktisk behøver man ikke rejse så langt for at få nogle oplevelser ud over det sædvanlige, og det er oven i købet ganske gratis.
En overnatning i naturen byder på et væld af sanseindtryk, der skaber minder mange år frem. Sommerens lyse, lune nætter er meget velegnet til at pakke soveposen i tasken og drage ud i det grønne. Måske skal natten bruges i en shelter eller i et telt, og når turen går hjem igen, er der god chance for, at man har fået en eller flere af disse gode oplevelser med i bagagen
Under et væld af stjerner
Når solen går ned omkring klokken 22.00, begynder naturens lanterner at tændes. De første, der træder frem, ses i øst, hvor det først bliver mørkt. En juli-nat, langt væk fra byernes lys, i selskab med stjernehimmelen er helt magisk, og de lyse nætter er perfekte til at lære stjerne-billederne at kende – for i øjeblikket kan man om natten kun se himlens klareste stjerner. Cassiopeia er letgenkendelig, det ses som et W, formet af 5 stjerner. Både Karlsvognen og Hercules er også at finde på juli-himmelen. Vil man for alvor gå på opdagelse blandt stjernebillederne og få lokaliseret de forskellige, så kan app’en Sky Guide være til rigtig stor hjælp. Når man holder sin telefon eller tablet op mod himmelen, viser den hvilke stjernebilleder, man ser i netop den retning.
Fuglefløjt klokken fire
Når man overnatter i det fri, må man forvente at blive vækket til dåd ganske tidligt af fuglenes morgenkoncert. Fuglekoret er ganske vist ikke så højrøstet som i maj og juni, hvor de synger for at tiltrække deres kommende mager, men alligevel kan særligt tornsanger, gærdesmutte, rødhals, bogfinke og sangdrossel høres, når dagen gryer. En af grundene til at de vælger den friske morgenstund til deres koncert, skyldes at luften er klarere og køligere om mor-genen, og derfor transporteres lyden bedre og længere.
På bare tæer i morgenduggen
Når nu man er blevet vækket af fuglenes fløjt og solens begyndende lys og varme, så kan man lige så godt kravle ud af soveposen og gå en morgentur i det dugvåde græs. Måske hænger mosekonens bryg stadig over engen og i de åbne pladser mellem træerne. Tilbage i den ældste folketro troede man, at mosekonen hørte til de underjordiske og var beslægtet med el-verfolket. Mosekonebryg opstår typisk efter varme dage med klart vejr og vindstille. De stjer-neklare nætter skaber et stort temperaturfald, hvilket gør at det vand som er ophobet i den varme luft fortættes og lægger sig som lave skyer, som kaldes mosekonebryg.
Find en lejrplads
Hvad enten man gerne vil sove i sit medbragte telt, eller man ønsker at sove i en shelter, som er en lav hytte, der er lukket på tre af siderne, så er der mange gode muligheder for at overnatte i det fri i den danske natur. Nogle lejrpladser skal man booke på forhånd, for andre er det ikke nødvendigt. Der findes ikke én hjemmeside, hvor man kan finde alle lejrpladserne, men hvis man kombinerer www.friluftguiden.dk og www.udinaturen.dk samt app’en ”Shelter” kan man få et godt overblik over, hvor de forskellige pladser ligger, hvilke faciliteter der er, og om de skal bookes på forhånd. Der findes også en samlet oversigt over alle primitive lejrpladser i Danmark i bogform, den hedder ”Overnatning i det fri” og kan blandt andet købes i de fleste turistinformationer.
Gode råd til pakkelisten
Den bedste oplevelse med overnatning i det fri, får man, hvis man har alt det nødvendige grej med. Er det første gang, man breder soveposen ud under stjernerne, kan det være svært at vide, hvad man får behov for. Her er en pakkeliste til inspiration:
Sovepose, liggeunderlag, eventuelt telt, ekstra varmt tøj, toiletpapir, håndsprit, vand, tandbørste, tandpasta, opladet mobiltelefon, lommelygte, tallerkener, bestik og krus. Solcreme, plaster. Dertil kommer redskaber og brænde til bål samt kogegrej, hvis man skal lave mad fra bunden.
At gardere sig mod myg er en god idé når man skal sove ude på denne årstid. Medbring myggespray og gerne et myggenet til at tage over hovedet. Myggelys og et rygende bål kan også hjælpe med at holde plageånderne på afstand.
Det er en god idé at pakke tøj, mad og udstyr i poser, så for eksempel regn ikke ødelægger turen.