Slåenår
Slåenbuskene er fulde af bær i den første del af efteråret. Normalt er bærrene klar til at blive plukket i oktober, men hvis sommeren har været særlig varm og solrig som i 2018, kan du allerede fylde kurven i september.
Skal du have del i årets høst, så snup kurven under armen og pluk bærrene før droslerne går ombord i dem! Du finder slåenbuske i skovbryn, langs levende hegn og på strandbrinker.
Slåen er snerpende bitre bær indtil de har fået frost. Derefter omdannes bærrets bitterstof til sukkerstof og de er nu anvendelige. Du kan plukke bærrene nu og selv fryse dem i en uges tid, før du anvender dem – så behøver du ikke vente til frosten kommer.
Slåen har været anvendt i naturmedicin, bl.a. som middel mod hals- og urinvejssygdomme, mavetarmlidelser og mod uren hud.
De sorte slåen er velegnede til bl.a. snaps og som lækre ”nordiske oliven”. Se opskrifterne på begge dele herunder.
Slåensnaps
Slåen giver en velsmagende snaps med en anelse mandelsmag og en dybrød farve.
Fyld frosne slåen i et patentglas og hæld vodka over bærrene. Lad bærrene trække i minimum en måned – gerne længere. Jo længere snapsen lagrer, jo mere vil mandelsmagen træde frem. Snapsen filtreres og kan evt. fortyndes efter smag. Den kan gemmes og lagres i årevis.
Tip! Gem bærrene og brug dem som ”nordiske oliven”.
Nordiske oliven
Gem de slåen du har filtreret fra snapsen – de smager himmelsk og kan anvendes som ”oliven” snacks eller som tilbehør til ost.
Kom bærrene i et glas med tætsluttende låg og overhæld dem med rapsolie, indtil de er helt dækket. Stil dem i køleskabet – de kan holde længe!
Tekst skrevet af Naturvejleder Rikke Laustsen, projektleder Krible Krable