Af naturvejleder Mette Millner, Ishøj Naturcenter

Måske har du prøvet at snorkle på en ferie til udlandet? Så ved du også, at det er en kæmpe oplevelse at se livet under overfladen. Farverige fisk, der suser forbi helt uberørte af din tilstedeværelse. Havets planter, der vajer i strømmen, og små krebsedyr, der titter frem fra huler mellem stenene.
Faktisk kan du få en lige så spændende oplevelse langs de danske kyster.

Masser af liv
Livet i havet omkring Danmark er måske ikke så farverigt som sydpå, men mangfoldigheden er alligevel stor. De danske fisk er rigtig gode til at kamuflere sig. Nogle går i et med sandet, nogle med tangen og andre med stenene. Men kigger du godt efter, vil du se, at det vrimler med liv.

Rejerne kan med deres kraftige hale springe hurtigt og langt. I vandet vil de se næsten gennemsigtige ud. Faktisk er det først, når de bliver kogt, at de får den velkendte lyserøde farve.
Tangnålen kan blive op til 35 cm lang, den kan stå lodret op i vandet og gemmer sig mellem ålegræs og tang. Måske ser du nogle, der er virkelig tykke. Det er hannen, der bærer og ruger æggene i en rugepose på maven. Desuden er den i familie med søhesten – familieligheden ses tydeligt på deres mund.
Måske ser du en strandkrabbe krabbe sig sidelæns hen over stenene. Den er ganske særlig. For eksempel smager den med benene, hvor der sidder små hår udstyret med smagesansen. Når krabben skal tisse foregår det i øvrigt ud gennem kanaler ved øjnene, ikke med én af dens to tissemænd eller tissekoner.
Nogle af de fisk, der er sværest at få øje på, er rødspætter og skrubber. De flade fisk er mestre i at gemme sig på sandbunden. De vifter sand op over kroppen med finnerne, samtidig med at de skifter farver, så de matcher underlaget, de ligger på.

Det rigtige udstyr
Det kræver ikke meget udstyr at snorkle. Du kan faktisk nøjes med en maske, en snorkel og eventuelt et par svømmefødder. Dog kan det være en god ide med en våddragt, når du snorkler her i Danmark. Dragten hjælper dig med at holde varmen, så du kan være i vandet længere.
Dykkermasken er den vigtigste, da den holder dine øjne og næse tørre og gør, at du kan se under vandet. Brug altid en maske, hvor næsen er indenfor. Det er vigtigt, at masken passer dig, så prøv den i forretningen ved at suge den fast på ansigtet. Sidder den af sig selv efter et let undertryk, så passer den. Inden du tager den i brug, skal indersiden af masken renses for den silikonefilm, der dækker glasset. Dette gøres med tandpasta.
Snorklen er maskens tro følgesvend og gør, at du kan trække vejret uden hele tiden at skulle løfte hovedet. De fleste moderne snorkler har ventiler, der gør det lettere at tømme dem for vand. Ofte har de også funktioner, der modvirker, at der kommer vand i dem i overfladen.

Den bedste oplevelse
Chancen for at finde liv under vandet er størst langs moler og andre steder, hvor sandbunden brydes af sten, hvor fiskene kan finde skjulesteder, og hvor sandet ikke så nemt hvirvles op.

Desuden bliver snorkeloplevelsen uden tvivl bedst, når vandet er rent og klart. På mange danske strande kan du se det blå flag vaje. Flaget er en international miljø-mærkningsordning og indikerer, at der på denne strand gøres noget særligt for miljøet og for en god badeoplevelse.

Gode tips omkring snorkling

  • Snorkel aldrig alene, og fortæl gerne nogle på land, når du går i vandet og er kommet op igen
  • Ved snorkling i åbent hav bør du altid benytte en markeringsbøje
  • Brug udstyr som passer dig
  • Kontroller vejrudsigten på forhånd. Tag ikke ud, hvis der er torden eller stærk vind på vej
  • Vær opmærksom på, at nogle fisk, for eksempel fjæsing, er giftige – rør dem ikke
  • Øv dig, inden du kaster dig ud de “vilde” steder
  • Nyd det! En fantastisk verden venter dig